Facebook kraschar och världen håller andan

“Det går inte att uppdatera sin Facebookstatus just nu”, stod det igår med svarta rubriker på nyhetssajter världen över igår när Facebook under några timmar delvis låg nere. Humorn i den allvarliga tonen är svår att bortse från, men med tanke på att halva Sveriges befolkning använder Facebook så kändes rubrikerna ändå berättigade, hur fånigt det än kan verka.

Facebook down
Lite så här kan man driva med fenomenet…

Lärdomar från kraschen

Men vad kan vi lära oss från den här händelsen? En insikt kan vara att det är riskabelt att basera tjänster på tredjepartsapplikationer som Facebooks delafunktion. Sajten Socialanyheter.se, som mäter vilka svenska artiklar som delas mest på Facebook just nu, fungerade naturligtvis inte alls under kraschen. Detta påverkade i sin tur till exempel även sajter som Aftonbladet.se, som använder kod från Socialanyheter.se.

Socialanyheter.se under Facebookkraschen
Socialanyheter.se under Facebookkraschen

Mest imponerad blev jag av Red Bull Schweiz som utnyttjade situationen till att göra reklam på Twitter med den här smarta uppdateringen:

Snabbt och smart agerat av Red Bull i Schweiz
Snabbt och smart agerat av Red Bull i Schweiz

Nä, nu ska den här bloggposten publiceras och delas på Facebook. Jag räknar med lite extra drag där idag efter gårdagens abstinens.

This entry was posted in Facebook. Bookmark the permalink.

5 Responses to Facebook kraschar och världen håller andan

 1. Shit, man påminns om vilken roll Facebook faktiskt spelar i våra liv när tjänsten går ner för en stund. Bra genomgång, tack!

 2. Hade verkligen ingen aning om detta hade hänt trots alla mina timmar på de olika medierna! Det känns på så sätt rätt sunt :)!

  Red Bull är alltid grymma i sin kommunikation och jag imponeras gång på gång av deras olika satsningar!

 3. Stina Jansson says:

  Intressant, märkte absolut ingenting.

 4. Fantastiskt. Skulle vilja se statistik på hur många sajter som är kopplade och påverkas om facebook går ner. I hela världen. Ett bra inlägg!

 5. Markus Welin says:

  Vaket av RedBull! Allt annat vore iofs konstigt med tanke på koffeinhalten 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

jag är ingen robot *