Sluta publicera obegripliga Power Point-presentationer på Slideshare

Slideshare är en fantastisk källa för genomarbetad och lättkonsumerad information inom alla typer av ämnen. Men tyvärr är det även en kyrkogård dit föreläsare och företag skickar sina Power Point-presentationer för att spridas viralt dö och aldrig läsas igen. Anledningen till det är att väldigt få lyckas, eller ens bryr sig om, att göra de ändringar i presentationerna som krävs för att den ska funka på Slideshare.

Det finns två stora skillnader mellan en klassisk Power Point-presentation och en presentation anpassad för Slideshare.

1. På Slideshare måste presentationen sköta allt berättande själv. När du håller en presentation så är det bra med enkla bilder att utgå från när du berättar om ett ämne, men en sådan bild blir obegriplig när den publiceras på Slideshare. Därför bör sådana bilder tas bort innan presentationen laddas upp på Slideshare, alternativt förklaras med kompletterande text eller slides.

2. På Slideshare måste du förtjäna din uppmärksamhet. Om du inte är fruktansvärt tråkig och söver hela din publik eller föreläser för ett gäng Candy Crush-spelande högstadieelever så har du i regel ingen större konkurrens om publikens uppmärksamhet under en föreläsning. På Slideshare konkurrerar du mot Facebook, Twitter, Youtube, tv, gå ut och ta en nypa frisk luft, osv… Du måste alltså se till att vara intressant hela tiden.

Om du anpassar din presentation till Slideshare så breddar du målgruppen tusenfalt. Från att vara relevant endast för de som lyssnade på din föreläsning, till alla som är intresserade av ämnet.

Problemet med att inte anpassa presentationen

För att illustrera problemet med att publicera Power Point-presentationer rakt ut på Slideshare så vill jag att du tar en titt på presentationen nedan, som är ett av många typiska exempel. Innehållet är intressant, presentatören är säkerligen kunnig i ämnet, men värdet i presentationen som ligger på Slideshare är väldigt lågt eftersom jag som läsare inte förstår hälften av bilderna. Så här ser det alldeles för ofta ut på Slideshare.

På till exempel slide #4 ställs frågan “Varför är innehåll viktigt?”, följt av flera slides med okommenterade bilder. På slide #16 står det “SHIT.”, följt av en slide med ordet “SAMARBETA”, följt av bilder på en svart hockeyklubba, ett paket, ett paket genomborrat av en hockeyklubba och en blommig hockeyklubba. Hänger någon med i resonemanget?

Bättre exempel

Vi tar ett bättre exempel istället, en av de mest hyllade kommunikationspresentationerna förra året på Slideshare. Den är intressant och initierad, konsekvent grafisk utformning, har ett rappt språk med en röd tråd som tar med mig som läsare genom presentationen och den är rolig och kaxig.

Och här är en nyligen publicerad presentation som jag och en formgivare skapat direkt till Slideshare, baserat på en ytterligare kollegas Power Point-presentation.

Till sist…
…några bra artikeltips för dig som vill veta hur man gör bra presentationer för Slideshare:

This entry was posted in Content marketing. Bookmark the permalink.

3 Responses to Sluta publicera obegripliga Power Point-presentationer på Slideshare

 1. Härligt upprop 🙂

  Jag tänker att ena av utmaningarna för Slideshare är dubbelheten i vad de erbjuder. En kan se SS både som ett socialt medium där du bygger nätverket och förtjänar din uppmärksamhet, men också som en plattform för distributions av en viss typ av innehåll, som du sedan använder för att nätverka i för nätverk mer avsedda sammahang, tex Linkedin (tänk tex linkedins nyligen utrullade koppling mellan Linkedin och Slideshare).

  Så föreläsaren som vill fortsätta påminna om sin storhet för gruppen hen har mött lägger upp sin presentation, som eg är värdelös för alla som inte lyssnade på föredraget, connectar via tex Linkedin eller twitter med deltagarna. Då tjänar Slideshare inte som så mkt mer än en påminnelse om vem föreläsaren var och vad det handlade om. Möjligen också som en trigger för andra, genom att presentationen ser “avancerad ut” kanske någon förleds att tro att föreläsaren är en sådan som måste upplevas, inte läsas av, så att säga.

  • Bra synpunkter! Jag håller med om att Slideshare förlorar rätt mycket på att folk använder det på olika sätt. Du har ju även såna som ser Slideshare som ett lagringsutrymme a’la Dropbox för presentationer. Alla dessa dåliga presentationer gör att de bra drunknar.

   En av talarna på ett evenemang som mitt jobb arrangerade gjorde en rätt bra enkel variant som alla borde kunna mäkta med, där han laddade upp sin presentation kompletterad med kommentarer i rött. Så här ser den ut: http://www.slideshare.net/LennartGuldbrandsson/kw-digital-commented (jämfört med originalet: http://www.slideshare.net/LennartGuldbrandsson)

   Du har också en intressant poäng i att en snygg presentation i ett intressant ämne, men som man inte fattar något av, kan göra folk sugna på att se föreläsningen live.

   Det finns undantag så klart, men i stora drag så är jag övertygad om att vi som håller föreläsningar måste börja ta Slideshare och våra läsare där på allvar och anpassa presentationerna därefter.

 2. Grymt bra inlägg. Jag håller med, och vill ta det till ett mer generellt plan. Innehåll ska anpassas för varje kanal. Detta är en av de stora utmaningarna, och tyvärr tror många att kanaler bara är till för copy-n-paste av samma format.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

jag är ingen robot *